söndag 1 januari 2012

Håkan Juholt

Håkan Juholt, en av arkitekterna bakom vår nuvarande expeditionskår, väcker känslor i alla läger. Ylva Johansson är bara en i ledet som tar bladet ur mun. Vi vet redan sedan tidigare att Juholts förhastade uttalanden, som han snart tvingades backa på, har skapat ordet Juholtare, allt enligt Institutet för språk och folkminnen. "Operation rädda menige Juholt" är bara en av flera lustigheter som har skapats i kölvattnet på denne vilt fäktandes partiledare.

Det tråkiga i sammanhanget, sett ur ett försvarsperspektiv, är att han inte kan backa sin roll i den totala försvarsnedläggningen. År 2000 blev han ordförande i försvarsutskottet och med detta följde en strid ström av självsäkra uttalanden. De kunde uppenbarligen ske utan någon närmare granskning. Att det var ändring på gång kunde man tidigt se i retoriken och han skämdes inte för sin insats. Här har vi en klassiker från tidningen Vårt försvar från tidigt 2000-tal:

"Jag har sett hemvärnsförband som med djupt allvar övar sig i att fördröja fiendens framfärd från de norrländska skogarna och söderut mot Stockholm och jag kan ha respekt för deras engagemang och vilja att göra nytta. Men jag har samtidigt svårt att sätta in en sådan övning i något slags säkerhetspolitiskt sammanhang."

Det märkliga är att Juholt aldrig har ägnat sig åt något som helst strategiskt resonemang. Det gör det särskilt svårt att ta kommentarer som denna på allvar.

Mer av det Juholtska maneret kan till exempel ses i tidningen Hemvärnet från 2004.

"ÖB hävdar i sitt underlag att försvaret hotas av en 'systemkollaps' om besparingarna kommer att bli över över tre miljarder kronor. Håller du med?
- Det finns länder som får ut mycket mer effekt av betydligt mindre pengar än vad vi i dag anslår till vår försvarsmakt. Jag delar alltså inte ÖB:s åsikt."

Ett tydligt exempel på hans retorik där han inte drog sig för att öppet kritisera ÖB, ett beteende som blev hans adelsmärke. Naturligtvis skedde detta inte utan att han hade stöd från sin chef, som visade ett i det närmaste totalt ointresse för Försvarsmakten.


Nu verkar verkligheten ha kommit ikapp Håkan Juholt, i vart fall när det gäller den "vanliga" politiken. Men betänk för ett ögonblick att det faktiskt är en statsministerkandidat vi pratar om. Palme, Persson ... Juholt?TILLÄGG 3 JANUARI: 
I artikeln "Ljugandet gör Juholt omöjlig" uppmärksammas ett reportage som jag själv noterade för några veckor sedan, i DI Weekend. Med mindre än en timme kvar till att den socialdemokratiska skuggbudgeten skulle distribueras gjorde Juholt en bakvänd Juholtare. Spelet bakom kulisserna är anmärkningsvärt - om det som Nordenskiöld skriver är sanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade