torsdag 15 januari 2015

Sanningen om ubåtskränkningarna


Försvars- och säkerhetspolitik är rejält på tapeten och de ackompanjeras av de aktuella ubåtskränkningarna, så här drygt 33 år efter U137 (eller S-363, för den som gillar detaljer). Nu senast när Sven-Olof Kviman, pensionerad överstelöjtnant vid det framlidna kustartilleriet, lämnat såväl detaljerade uppgifter som bildmaterial på en observation nära Stockholm. Superlativen har radats upp från politikerhåll. Skrämmande. Fräckhet och provokation. Häpnadsväckande fräckhet. Som vanligt levereras muntliga och högtravande rallarsvingar, men utan några handgripliga åtgärder.

Det har spekulerats i om den senaste ubåten verkligen var på riktigt. Var det en korrekt observation. Är det verkligen så att en främmande makt medvetet och med sådan förslagenhet manövrerar djupt inne på svenskt vatten? De mest inbitna förståsigpåarna borrar med stor förundran djupt i materialet. Vad talar emot, vad talar för? Kartor, klockslag, miljöanalyser.

Sanningen bakom ubåtskränkningarna är förstås att de vill bli upptäckta, ryssen alltså. Helt enkelt därför att de vet att vi har ingenting att sätta emot. Varken militärt eller politiskt. Nu kanske någon sträcker upp handen och låter meddela att vi har ett knippe kompetenta fartyg som visst kan ladda på med sjunkbomber och annat. Men ack så fel ni har. Det är politikerna som bestämmer när och om vi ska panga på. Och ärligt talat, ser ni någon rakryggad politiker som är beredd att fatta beslutet om pang-pang idag? Det ska väl kallas till möte. Diskuteras. Expertutlåtande inhämtas. Samrådsförfarande. Fundera. Lagom till att vi är beslutsmässiga har ubåten passerat badstranden på Khao Lak. Typ.

Det kalla kriget fostrade en hel generation officerare där en stor andel inte hade haft en chans i de idag akademiserade och politiskt korrekta militära skolorna. Det fanns en kall verklighet där ute som präglade officerskåren, vilket gjorde att det slank igenom en hel del krigare som inte var rädda för att både bända och vrida på regelverket, allt för att uppnå effekt. Göran Frisk är ett tydligt exempel och bakom honom stod många på rad, oavsett flygslag, truppslag eller vapenslag. På den tiden testade  ryssarna att köra med samma metoder som idag och de fick svar på tal. De visste att svensken var lynnig, kapabel och villig när det väl gällde. På den tiden var det också politikerna som styrde, men officerskåren bröt inte så sällan mot regelverket - åter igen sett till den verklighetsuppfattning som rådde. Så är det knappast idag.

Om vi trots spekulerar i att en Göran Frisk Jr visar framfötterna i den nu så decimerade officerskåren, för vi får väl ändå hoppas att det finns några sådana original kvar, så står vi tyvärr inför ett stort dilemma. En beslagtagen och strandsatt ubåt kommer få politikerna att gå i spinn (utom möjligen Gudrun Schyman, som sannolikt hittar någon patriarkal twist på hela). Precis som beskrivits i den förra situationen uppstår även här den stora beslutshärdsmältan. För när vi väl har tagit ubåten eller strandsatt densamma, så kommer ryssarna – precis på samma sätt som för drygt 33 år sedan – att ställa krav på att ubåten ska återlämnas. Och de kommer att agera snabbt, kraftfullt och icke gendercertifierat. De kommer att blåsa på med full kraft.

Vad gör vi då?

Politikerna kommer inte att komma till skott, den saken är helt klar. Militärt så är vi näst intill avklädda och PRIO lär väl sätta stopp för all form av vapenverkan. Vi har ärligt talat väldigt lite att sätta emot. Några mineringar har vi knappast kvar. Kustartilleriet är som sagt nermonterat. Och de båtbesättningar som har fångat den lede fi i ubåten har antagligen slagit i arbetstidstaket. Arbetstidsreglerna, ni vet. Flygvapnet har alltid varit ett ess i rockärmen, men att anfalla med ”tomma” flygplan, endast bestyckade med automatkanoner, det lär ju inte vara någon höjdare.

Nej, De vill bli upptäckta. Ryssarna. De vet att de kan gå in och hämta hem sina kompisar i den svenska skärgården. De vet att våra politiker inte vågar fatta de riktigt tuffa besluten under skarp tidspress. De vet att vi har begränsad militär kapacitet. De vet att vi står utanför NATO.

Den feministiska utrikespolitiken har slagit igenom på allvar. Vi är alla mähän.


[Observera att vissa spår av ironi kan finnas i texten.]


5 kommentarer:

 1. Åjo, nog fans det kloka, principfasta och handlingskraftiga politiker under kalla kriget. Kom ihåg statsminster Thorbjörn Fälldins order till överbefälhavaren under U 137-krisen: Håll gränsen!

  Je suis Kviman...

  SvaraRadera
 2. Dessutom skulle det gagna Putin om vi faktiskt gjorde en skarp vapeninsats.

  Allt som sker görs för den egna arenan. Något som vi lätt glömmer.
  Verkligheten är hur man väljer att beskriva den.
  Och den ryska allmänheten har inte tillgång till en fri media.
  (Har ens vi det?)

  En skadad eller sänkt rysk ubåt på svenskt vatten skulle verkligen elda på den ryska nationalismen. Anledningen till varför ubåten fanns där går alltid att hitta på en ursäkt för (se på U-137) inför de egna.

  Glöm inte att Sverige fortfarande anses som ärkefienden i många ryssars ögon. Och ändamålet helgar medlen. Det om något borde vi lärt oss av Putins beteende.

  SvaraRadera
 3. Naturligtvis skall vi sänka varje illegal kränkare av vårt territorium. Men självklart skal vi heller inte rapportera om saken. Ryktet sprids sakta att åka mot Sverige är att som att åka på ett uppdrag mot ett svart hål. Det förenklar oerhört för diplomatin och utrikespolitiken dessutom. Och så länge ingen uniformerad matros flyter upp (knappast) och man inte dyker och ser efter (lätt fixat med övertidsbestämmelser m.m. finns det knappast något att förneka heller.

  /JägarKaptenen

  SvaraRadera
 4. Fråga personalen som var med och jagade båtarna var de kom ifrån.
  Fråga om de läste av beteckningen på båtarna.
  Fråga vem de ringde för att få klarhet i hur hantera situationen.

  SvaraRadera
 5. "Den feministiska utrikespolitiken har slagit igenom på allvar. Vi är alla mähän. "

  Ganska nära vad som sägs här:
  https://www.youtube.com/watch?v=brnsZcyEXUw

  SvaraRadera

Bloggintresserade