måndag 4 juni 2012

Sailing Close to the Wind


Den 3 juni var det dags för FörsvarsTeatern som satte upp sin nya version av ”Sailing Close to the Wind”. Den förra huvudrollsinnehavaren, som dessvärre kraschlandade i samband med slutnumret, ”Patron ur!”, gjorde att vi fick stifta bekantskap med det nya stjärnskottet Karin Enström. En skådespelare i världsklass.

Precis som tidigare år bjöds vi på en strålande premiär med ett färgstarkt och mustigt språk, dock med vissa likheter från förra årets komposition. Det torde ju inte ha gått någon förbi att rekryteringen gått över förväntan, ett påstående som direkt kryddades med att det kommit en ny lagstiftning ”som var den sista pusselbiten i den nya reformen”. Så, för er som ännu inte har uppfattat detta legala mästerverk, nu är det klart – den sista pusselbiten är på plats! Det råder trygghet. Skådespeleri av yttersta världsklass.

I efterföljande akt konstaterades raskt att när man är ute och tjänstgör på insatser så har man mångdubbelt bättre lön, vilket förstås motiverar den av parterna på arbetsmarknaden satta nivån om sextontusenkronor. Vilken ynnest att få mångdubbelt betalt för ett så pass gentilt boende som Camp Northern Lights (med tillhörande övernattningsmöjligheter). Inte ens Nordic Light torde kunna mäta sig med Mazar-e Sharif med omnejd.

Skådespelet nådde nya höjder då publiken serverades ett verkligt paradnummer. Vi fick reda på att det ska tillsättas en försvarsberedning tillsammans med andra förberedelser för att förbereda ett beslut långt fram. Vi tar det en gång till: 

En försvarsberedning
tillsammans med andra förberedelser
för att förbereda
ett beslut långt fram

Blankvers, daktylisk hexameter eller haiku? Döm själv. Det håller hur som helst världsklass.

Det är ett modernt och tydligt språk helt i den nya tidens anda, dock flirtandes med forna tiders ”fördröjningsstrid”. Vi minns förstås värdeord som invasionsföretag eller det klassiska ”möta, hejda, slå”. Och nu har ordet fördröjningsstrid kommit att ersättas av förberedelser.

På temat systemkollaps ställdes den mest kritiska frågan, dvs. om vi har förmåga att försvara vårt land. Det besvarades kort och kärnfullt med en sparsamhet som hade fått en finländare att bli stolt.

”Det har vi.”

På samma tema fick vi veta:
- Vi har väl utbildade förband.
- Vi har bra utrustning.
- Vi har hög förmåga.
- Vi har ett nytt artillerisystem.
- Vi har nya helikoptrar.

Världsklass helt enkelt.

Vi ger fem boforskanoner av fem möjliga. Vi tackar även talskrivare Sten Tolgfors för ett gott förarbete och Hillary Clinton för att hon, enligt Karin, tycker att vi håller världsklass. 

3 kommentarer:

 1. En försvarsminister ifrån Amf1
  Har dock svårt att svara rätt
  Vi behöver inget krut
  Kalla kriget är ju slut!
  Hon svarar helt kokett

  SvaraRadera
 2. I denna försvarspolitiska dimma
  Börjar Sumatra åter att rimma
  Men jag tror det går åt
  Fler som säger "Mittåt"
  Om vi nånsin nån sans ska förnimma....
  //JonasE

  SvaraRadera
 3. Jag bugar inför demonstrerade diktarfärdigheter, och minnes att en haiku hör till förberedelserna för seppuku.

  SvaraRadera

Bloggintresserade