torsdag 5 januari 2012

USAs nya krigsmaktOm bara några timmar får vi en ny indikation på var USAs krigsmakt är på väg. Nedskärningar har redan aviserats, men frågan är om folk verkligen förstår omfattningen. För vår del så är frågan om förespråkarna för vår expeditionskår (med tillhörande amerikansk militär livförsäkring) verkligen har haft det strategiska tänket då de satte kniven i värnpliktsförsvaret?

Idag (torsdag) hålls en presskonferens med försvarsminister Leon Panetta och generalen Martin Dempsey. Håll spaning på hemsidan för U.S. Department of Defense. Då får vi en del svar på hur amerikanerna kommer att attackera de militära nedskärningarna.

Om du för ett ögonblick vill leka med Pentagons budget på egen hand så rekommenderar jag NY Times lilla räknesnurra. Då ser ni, i realtid, hur nedskärningarna slår. Testa att minska armén och marinkåren med 35% över de senaste tio åren. Och så minskar ni USAs militära närvaro i Europa och Asien. Då har ni garanterat dödat den svenska livförsäkringen - och så har ni fixat Pentagons budgetmål. Snart får vi veta om Juholtprojektet har lett rätt.

1 kommentar:

  1. Det är bra om USA skär i försvarsbudgeten och många andra budgetar då deras budgetunderskott om det inte åtgärdas ger en risk för en ekonomisk kollaps. Hellre ett militärt svagare USA som har svårare att hjälpa allierade än ett USA i kaos som knappast kan göra någonting och dessutom kan drabbas av att inrikespolitiken utvecklas i en ofri riktning med nya ledare som riskerar att bli utrikespolitiskt aggressiva.

    I vilket fall måste vi ta större ansvar för vår egen säkerhet, det försvar vi har måste fungera.

    SvaraRadera

Bloggintresserade