söndag 24 mars 2013

"Europa säkrare än på länge - Fred i vår tid"

Inspirerad av Skippers senaste inlägg drog jag mig till minnes några intressanta kartor, varav några med koppling till Gotland. För inte så länge sedan skickades de till mig av en före detta kollega. De visar klart och tydligt hur seriös den sovjetiska krigsplanläggningen var, vilket förstås manar till eftertanke. (Beklagar den dåliga kvaliteten på bilderna, men jag har alltså inte originalen.)

De två första bilderna visar delar av en sovjetisk invasionskarta över Gotland från 1977, närmare bestämt Fårö och Fårösund. Kartan är rik på detaljer och det finns ytterligare uppgifter på kartans baksida. Som exempel framgår följande uppgifter:

"Som underjordiskt skydd kan användas de stenbrott (punkt 1284 och 0480); Nära kusterna stöter man på stenar under vattenytan vilka kan försvåra fartygs anlöp."

Det är alldeles uppenbart att kartan är rekognoserad i fält.



En annan sovjetisk karta visar vår huvudstad, Stockholm. Kartan är daterad 1986 och märkt "Sekretno". Jämfört med svenska sjökort så är den betydligt mer detaljerad med djupkurvor. Särskilt skrämmande de färgkoder som har används för byggnader. Grönt är "krigsmål", rött är "regering och administration" och svart är "krigsindustri. På en av bilderna, med Essingeleden och Tranebergsbron i centrum, framgår att DN:s och SvD:s tidningshus är rödmarkerade.



Till sist en invasionskarta från 1954 hämtad från Mikael Holmströms "Den dolda alliansen". Den är hämtad från en polsk stabsövning och visar hur förband ur "28:e armén understödda av '3:e baltiska flottan' landstiger på Skånes sydkust och avancerar till en linje Bjärred-Åhus". Det antyds också ett angrepp mot Helsingborgstrakten.



En av våra nuvarande riksdagsledamöter, tillika ordförande i försvarsberedningen, har för inte så länge sedan uttalat att "Ryssland drar sig öster ut. Europa säkrare än på länge." Inlägget andas en naiv inställning som bär spår av Chamberlains "fred i vår tid". Låt oss hoppas att hon har rätt, men låt oss också ha en beredskap för att saker och ting aldrig riktigt går exakt som man vill. Det kan finnas anledning att lära av historien som har en förmåga att upprepa sig.


5 kommentarer:

  1. Värt att uppmärksamma är att den kvalificerade ryska materielen inte följer med österut, utan återfinns i högsta grad längs landets västgräns.

    SvaraRadera
  2. Eurogruppens förre ordförande Jean-Claude Juncker tycker att stämningen i Europa börjar att bli obehaglig. Till tyska Spiegel säger han sig känna igen kontinentens splittring från 1913. Han säger sig inte kunna utesluta ett nytt krig (källa Svd 24 mars, del 1 sidan 18).

    Nya tider, nya hot. Eftersom vi inte infört euron behöver vi inte ta ställning, utan kan lugn förklara oss neutrala i ett eventuellt framtida inbördeskrig i eurozonen.

    Konfliktanledningar saknas inte vad jag förstår.

    SvaraRadera
  3. kanske skall tillägga också att idag drar ladoga 2013 i gång i Karelen och Zapad 2013 stabsövningar är redan igång inför septemberövningarna också i vårt närområde.
    Hon glömde också nämna att tex Generastabschefen Gerasimov och vice premiärminister Rogozin varnat för ett krig i Barents området före 2030.
    Rogozin retorik följer militärdoktrinen och betonar indikerar att Fienden är Nato/USA.

    Så jag instämmer verkligen inte med försvarsberedningens ordförande.

    SvaraRadera
  4. Jag noterade i en amerikansk teckenförklaring till sovjetiska kartor (PDF, 25 MB) jag råkade snubbla över på nätet att på dåtidens kartor (slutet på 1950-talet) delade in byggnader i brännbara och icke brännbara byggnader och motsvarande för kvarter i städer.

    Sedan har jag fått intrycket att de ryska kartorna är mer detaljerate än Lantmäteriets terrängkarta, men att man kan fundera över den geometriska nogrannheten (men å andra sidan, vad är det som säger att de inte har skaffat sig ekonomiska kartan eller fastighetskartan och baserar sina topografiska kartor på dem och fältrekognosering).

    Appropå "brända markens taktik" jag finner det tankevänkande är att man under en av årets övningar enligt Jägarchefen flyttat fram både strategiska och taktiska kärnvapen, något som vi nog knappast är så bra skyddade mot idag (vare sig civilbefolkningen eller försvarsmakten).

    SvaraRadera
  5. Det är dags att revidera de doktriner som våra försvarsbeslut baseras på. De är inte uppdaterade med de sista årens utveckling i vårt närområde.

    SvaraRadera

Bloggintresserade